Merawat Orang lain dan Dirawat

Beruntunglah mereka yang menyucikan jiwa mereka.

Thursday, August 19, 2010

Bangau Oh Bangau

Assalamualaikum w.b.t

Bangau oh bangau

Kenapa engkau kurus?

Macam mana aku tak kurus

Ikan tak mahu timbul 2x

Ikan oh ikan

Kenapa tak mahu timbul?

:

:

:

:


Sila klik gambar ini


Masa kecik2x dulu, memang kita slalu didendangkan ngan lagu ‘Bangau oh Bangau’. Memang sume time tu gembira jer sebab dapat nyanyi lagu nih ramai2x. sampai ke besar pown, kita masih dapat ingat bagaimana lirik lagu ‘Bangau oh Bangau’ nih. Tapi sebenarnya ada makna yang tersirat yang ingin disampaikan. Sememangnya adat melayu yang suka menegur dengar cara yang sopan dan lemah lembut. Pada zaman dulu, pantun, syair, cerita dongeng dan hikayat2x dulu banyak digunakan bagi menegur sikap sesetengah orang mahupun masyarakat.


Sebenarnya jika dilihat pada lagu ‘Bangau Oh Bangau’ nih, ia ingin mengambarkan sikap manusia yang suka meltakkan kesalahan pada orang lain tanpa melihat kesalahan diri sendiri terlebih dahulu. Mereka beranggapan bahawa dengan meletakkan kesalahan pada orang lain mereka dapat menyembunyikan hakikat kesalahan yang telah mereka lakukan dan sememangnya perkara sebegini dah menjadi budaya dalam masyarakat kita sendiri. Hatta ada yang sanggup menyalahkan batu ditepi jalan yang menyebabkan dirinya tersungkur walhal batu itu sentiasa berada ditempatnya tidak bergerak.


Kenapa dia tidak berfikir bahawa telah ramai yang telah melalui kawasan batu tersebut tapi tk pernah pun tersungkur seperti yang telah berlaku ke atas dirinya?


Dalam kehidupan seharian pun, seandainya kita gagal menyiapkan sesuatu assignment, mula r mencari kesalahan orang lain macam cikgu lambat bagitau, kawan lupa nak ingtkan, cikgu tak cakap pown dateline assignment nie bile dan macam2x ag selagi mana alasan tersebut dapat digunakan untuk menyelamatkan diri. Kenapa kta tak cuba memandang kesalahan tersebut ke atas diri sendiri kita terlebih dahulu. Mungkin kerana kegagalan kita menguruskan masa menyebabkan kita tidak dapat menyiapkan tugasan tersebut.


Sekiranya kita semak diri kita terlebih dahulu, maka kita akan kurang meletakkan kesalahan ke atas orang lain. Dalam pada masa yang sama kita dapat mengelakkan hati orang lain disakiti dan juga pergaduhan. Di samping itu, keharmonian sesame kta akan dapat dijaga dengan sebaiknya apabila kita kurang mencari kesalahan orang lain.


Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan purba-sangka (kecurigaan), karena sebagian dari purba-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. ( 49:12)


:

:

:

Katak oh Katak

Kenapa panggil hujan?

Macam mana aku tak panggil

Ular nak makan aku 2x..Wallahualam.

0 comments:

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More